Dragos Popa

biographyInterpret de muzica, Presedinte de onoare al federatiei de muzica, Fondator pentru diferite proiecte culturale, Presedinte festivaluri, Director artistic, Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si Producator/Realizator TV. 
Dincolo de aceste repere, Dragos Popa ramane persoana care iubeste fiecare fiinta cu care intra in contact si este dispus sa intinda o mana de ajutor oricui, in orice moment din dorinta sa de a-si vedea aproapele cu sufletul zambitor.

~

Dragos Popa s-a nascut pe data de 22 mai 1994 in orasul Zarnesti din judetul Brasov, situat la poalele muntelui Piatra Craiului.


O mare parte din copilarie si-a petrecut-o in satul bunicilor, aproape de orasul natal. Adorand din dragoste fata de animale sa se joace cu acestea acordandu-le zi de zi o parte din copilaria lui. Scoala generala a facut-o in orasul natal Zarnesti, mai tarziu fiind admis la Colegiul National Economic “Andrei Barseanu” din Brasov, urmand profilul de Arta Culinara si totodata unul dintre visurile sale din copilărie de a fi la un liceu unde sa poata studia arta gastronomiei.

Un moment important din viata lui Dragos, au fost aproximativ alti 3 ani in care acesta a descoperit o compania din Silicon Valley, California, numita Makena Technologies, fondata in primavara anului 1998 de catre Will HarveyJeffrey Ventrella si Michael Wilson - CEO. Aceasta Companie a dezvoltat o lume virtuala, destinata tuturor celor care doreau sa socilizeze cu persoane din intreaga lume, dar mai ales, aceasta a fost destinata persoanelor imobilizate in casa din diferite motive de sanatate si care doreau sa isi creeze un anumit cerc virtual de prieteni. Dragos a devenit membru al acestei comunitati la inceputul anului 2008, dupa care a inceput sa faca o pasiune si in timp a reusit sa ajute la dezvoltarea companiei si a comunitatii virtuale, nefiind angajat din cauza varstei sale. In toti acesti 3 ani, Dragos si-a creat legaturi si prietenii in toata lumea, mai exact in tari precum America, Franta, Germania, China, Spania, Filipine, Suedia, Mexic, India, Algeria, Egipt, Italia si multe alte tari. Totul s-a terminat pe data de 9 Martie 2010, cand din lipse de fonduri, Makena Technologies si-a inchis portile pentru public. Atunci, Dragos a trimis un mesaj video catre fondatorii companiei, acesta reusind sa ajunga pana in adancul inimii firmei si sa ii impresioneze pe acestia, care au realizat cat de mult a contat Makena, respectiv There World pentru intreaga comunitate. Makena Technologies si-a redeschis portile pe data de 2 mai 2012, insa Dragos a ramas doar in istorie pentru aceasta companie.

Pentru Dragos Popa, portile muzicii s-au deschis la jumatatea anului 2010, cand din dragoste si curiozitate pentru muzica, a decis sa studieze muzica usoara prin intermediul lectilor de canto si de maestrie vocala, in particular cu Bianca Brasoveanu, o tanara soprana a Operei din Brasov.

In anul 2011, Dragos a fost admis la Scoala Populara de Arte si Meserii “Tiberiu Brediceanu” la sectia de canto muzica usoara. In acelasi an a fost pentru o scurta perioada de timp, elev al Liceului de Muzica ”Tudor Ciortea” la sectia de muzica clasica vocala si pian (secundar).

La varsta de numai 16 ani, Dragos a pus bazele unui Festival National de Muzica, care s-a dovedit a fi un mare succes. Dupa realizarea acestui festival au urmat o alta serie de proiecte in care s-a implicat cu multa pasiune. In urma evenimentelor organizate a fost rasplatit cu diferite premii si distinctii, insa cel mai de pret premiu pentru el a fost impacarea, bucuria si satisfactia sufleteasca de care a avut parte.

In anul 2012 i s-a acordat titlul de Presedinte de Onoare al Federatiei de Muzica, iar mai apoi i s-a propus sa devina Presedinte Executiv al Federatiei de Muzica “Star Music” Romania, acceptand cu multa bucurie. Alaturi de federatie a fost implicat in alte proiecte culturale pe plan national si international, la varsta de 18 ani.

La inceputul lunii ianuarie 2013, a inceput din nou sa studieze muzica clasica vocala, la Opera din Brasov, indrumatoarea sa fiind una dintre prim solistele operei, soprana Valentina Margaras.

Alt pas important pentru Dragos, a fost acela cand a primit aprobarea de a face parte din Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, realizand in scop caritabil prima sa creatie muzicala pentru o tanara artista.

In luna mai 2013, Dragos a absolvit Colegiul National Economic - specializarea Tehnician in Arta Culinara si s-a inscris ca student la Scoala de Televiziune "Tudor Vornicu" din Bucuresti la sectiunea de Editorial-Artistic. A studiat cu Mircea Radu, Raluca Moianu, Mihai Tatulici, Vlad Ionescu, Sorin Ovidiu Balan etc.

Decembrie 2013 a fost o luna foarte importanta pentru Dragos, deoarece a fost invitat de catre cantaretul Mihai Traistariu sa faca parte din cel mai mare turneu al artistului, Turneul "Vocilor de Nea".

In anul 2014, Dragos Popa a absolvit Scoala de Televiziune cu media 9,00, iar mai departe a fost admis la Universitatea de Pedagogie, urmand sectia pentru Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar, dorind sa faca aceste studii din dragoste pentru copii.

La inceputul anului 2015, porneste o colaborare cu Televiziunea TVS Brasov. Astfel intra in lumea jurnalismului si a televiziunii, unde devine producator general si prezentator al emisiunii "Un simplu calator", cu tema turism & cultura. Totodata, Dragos modereaza emisiuni dedicate unor editii speciale a stirilor.

In anul 2016, Dragos Popa patrunde in trustul de presa Mix Media Group, unde primeste stafeta de la directorul companiei, dr. Onelia Pescaru, si astfel devine cea mai tanara voce a stirilor Radio Brasov si Super FM, in calitate de prezentator de stiri. In cadrul acestui trust de presa, Dragos devine totodata redactor la unul dintre cele mai batrane si citite publicatii din judet, ziarul Brasovul Tau. Tot aici, i se iveste ocazia de a-si regasi dragostea pentru televiziune si modereaza "Stirea saptamanii" printr-o interventie saptamanala in cadrul Stirilor Mix TV.

Dorinta de perfectionare il ambitioneaza pe Dragos sa isi indrepte pasii catre Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde incepe sa studieze in anul 2016, la specializarea Canto Clasic. In anul 2017 isi continua studiile muzicale, fiind admis la sistemul bugetat, la clasa sopranei Felicia Filip, in cadrul unui program de Masterat la Facultatea de Stiinte si Arte, a Universitatii "Valahia" din Targoviste. Intre timp, absolva si cursurile Scolii Private "mozART", sub indrumarea prof. dr. Liviu Iftene (tenor).


Cariera artistica


Incepand din primul an de studiu (anul 2010), desi nu era pregatit suficient si constient totodata de competitia ce se afla in spatele oricarui astfel de concurs, Dragos a avut ambitia de a participa la diferite festivaluri-concurs nationale si internationale de muzica pentru tineri.

Debutul sau artistic a avut loc intr-un restaurant din Piata Sfatului din Brasov, interpretand cunoscutul slagar "Daca pleci"  din repertoriul solistului roman, Catalin Crisan. Entuziasmat de emotia scenei, la scurt timp urca pe scena Casei de Cultura din orasul Rasnov, in cadrul Festivalului International "Steaua Carpatilor" unde a interpreteaza piesa sa de debut.

In timp a reusit sa obtina diferite premii si distinctii, mereu abordand piese foarte dificil de interpretat. A fost criticat pentru felul si tehnica sa de a le canta, dar si apreciat atat de public cat si de unii oameni de specialitate ai industriei muzicale.

Implinind varsta de 18 ani, Dragos nu a mai avut dreptul de a participa la festivalurile pentru copii si tineret. Activitatea sa artistica a continuat, fiind invitat sa ia parte la diferite emisiuni TV, spectacole si alte evenimente, unde mereu a cantat cu multa dragoste si bucurie, reusind sa redea cate putin din dulcele muzical, publicului auditoriu.

Pe 16 decembrie 2011, Dragos Popa a fost invitat la Palatul Parlamentului, unde a sustinut un recital cu ocazia sarbatorilor de iarna. Evenimentul a fost unul foarte complex la care au participat reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, precum si Asociatia Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania. Acesta a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente la care a participat.

La sfarsitul anului 2012, Dragos a participat la un festival de creatie, interpretand prima sa melodie, iar in luna ianuarie 2013 acesta a lansat-o in mod oficial. "O clipa" a fost compusa de compozitoarea Alina Augusta. Melodia prezinta amintirea unei povesti de dragoste privita din perspectiva unei iubiri neamplinite, dar totodata existente.

In prezent Dragos isi continua drumul in lumea cultural - artistica.Distinctii si Premii • Fondator al Festivalului "Ecoul Pietrei Craiului"
 • Fondator al Centrului Cultural Virtual "Artist pentru Arta"
 • Fondator al Galei Institutiilor de Arte
 • Premiul de Excelenta - Presedinte Festival -
 • Cristalul de Onoare pentru cel mai tanar presedinte de festival
 • Premii de Excelenta pentru organizarea diferitor evenimente culturale
 • Premii de Excelenta – Presedinte Juriu – div. fest.
 • Titlu Onorific – Presedinte de Onoare al Asociatiei Culturale Toma Popescu
 • Titlu Onorific – Presedinte de Onoare al Federatiei Star Music – Romania
 • Titlu Onorific - Membru de Onoare al Asociatiei Meridiane Socio-Culturale 
 • Titlu Onorific – Membru de Onoare al Fundatiei Orfanii
 • Titlu Onorific – Membru de Onoare al Asociatiei Ok-Club
 • Artist of the Week - The "I LIKE IT" Trophy 
 • Premiul de Excelenta "CLASSUS" (in domeniul artelor)
 • Thumdar Member Showcase - Mai 2009
 • Island Guide of Makena Technologies 2009Festivaluri si Concursuri • Festivalul International de Muzica Steaua Carpatilor, Brasov 2010
 • Festivalul National de Muzica Olimpiada de Iarna, Brasov 2010
 • Festivalul National de Muzica Batca, Dragasani 2011
 • Festivalul National de Muzica Zambet de Copil, Dr.Tr.Severin 2011 – Premiul Special
 • Festivalul National de Muzica Marul Dulce, Brasov 2011
 • Festivalul Național al Slagarelor, Mamaia 2011
 • Festivalul National de Muzica si Dans Stelute Sibiene, Sibiu 2011 – Mentiune
 • Festivalul National de Muzica Olimpiada Copiilor, Bacau 2011 – Locul III
 • Festivalul National de Muzica Cuzanca, Galati 2011 – Locul II
 • Entertainment – Masterclass, Brasov 2011 – Absolvent
 • Festivalul International Steaua Carpatilor, Zarnesti 2011 – Locul III
 • Festivalul de arta traditionala si moderna Poarta Branului, Bran 2011 – Invitat Special
 • Festivalul National “Music & Dance”, Piatra Neamt 2012 – Locul II
 • Festivalul National de Muzica Star Music Champions, Bacau 2012 – Locul I
 • Festivalul National Artistic Staruri Ardelene, Brasov 2012 – Locul I
 • Festivalul International Dei Giovani, Piacenza- Italia 2012 – Locul I
 • Festivalul National Artistic Stelute Sibiene, Sibiu 2012 – regie
 • Festivalul National Staruri Ardelene – Brasov 2012 – Locul I
 • Festivalul International al Muzicii Mecanice – Iasi 2012 – Participare de Excelenta
 • Festivalul National Fulg de Nea – Sectiunea Creatie – Brasov 2012
 • Festivalul National Vlahia - Bran 2013 - Locul II
 • Festivalul de Colinde si Obiceiuri de Iarna “Craciunul la Romani” – Editia a XXII-a 2013, Covasna  – Premiul de Excelenta pentru calitatea prestatiei artistice.
 • Festivalul Radiofonic Angel Music – 2014 – Locul II
 • Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă “Crăciunul la Români” – 2014, Târgu Secuiesc
 • Festivalul International “Muzica pentru toti”, Baia Mare 2015 – Diploma de Excelenta pentru contributia deosebita adusa la organizarea festivalului.
 • Festivalul National “Cununa Petrolului”, Moreni 2015, Premiul I, in calitate de compositor cu piesa “Doar muzica” in interpretarea lui Eduard Ivascu.    

 • Festivalul National Ingenious Art, Bucuresti 2012 – Presedinte Juriu
 • Festivalul National Inima Sarii, Tirgu Ocna 2012 – Presedinte Juriu
 • Festivalul Art My Life, Tasca, Neamt 2013 - Membru Juriu
 • Festivalul International Hermannstadtfest, Sibiu 2013 - Membru Juriu, Director Artistic
 • Festivalul National -Zambet de Copil- Baile Herculane 2013 - Membru Juriu
 • Festivalul National Artistic -Neghinita- Bacau 2013 - Membru Juriu
 • Festivalul Muzical Lira, Maramures 2013 - Presedinte Juriu, Director Artistic
 • Festivalul National BranMusicFest, Bran 2014 - Membru Juriu
 • Festivalul National BranMusicFest, Bran 2015 - Membru Juriu
 • Festivalul Naţional -Zâmbet de Copil- Băile Herculane 2015 – Membru JuriuAlte participari • Cenaclul Literar “Deschideri”, Brasov 2007
 • AIESEC – Team Spirit, Self Branding, Building Strategies, Cultural Barriers, World Tour, 2010
 • “Spiritualitate si Inspiratie Creativa” – Parlamentul Romaniei, Bucuresti 2011
 • Competitia Business Plan, Brasov 2012
 • Meeting of the European Pupils Magazine – History of Science and Technology, Fagaras 2012
 • AFASTUD – Students’ International Conference, Brasov 2012
 • Junior Achievement Young Enterprise, Brasov 2012
 • “175 de ani de invatamant economic romanesc la Brasov”
 • Gala pentru Super Voluntari, Brasov 2012 – Nominalizat pentru titlul Voluntarul Anului
 • Gala pentru Super Voluntari, Brasov 2013 - Nominalizat pentru titlul Manager de Voluntari
 • Entertainment – Masterclass, Brasov 2013 – Invitat
 • Festivalul International al Comunitatilor Autosustenabile, Brasov - recital, 2013
 • Turneul Vocilor de Nea, decembrie 2013 
 • Alte evenimenteEditorial:
 • Articole publicate în CCV News, Atitudinea, News Brasov, Jurnalul Naţional, News Alert, Braşovul Tău, Monitorul de Covasna, etc.
 • Co-autor pentru “Pianotistul – Arta, Tehnica si Muzica” din cartea“Buletinul” Muzeului Stiintei si Tehnicii “Ştefan Procopiu” Iaşi, publicat în anul 2012
 • Co-autor pentru “Aspecte evolutive în designul aparatelor de redare sonoră.” din cartea “Buletinul” Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii “Ştefan Procopiu” Iaşi, publicat în anul 2014Anul 2010


In luna august a anului 2010, Dragos a propus Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei un proiect pentru strangere de fonduri cu scopul de a ajuta persoanele cu calitati artistice sa se poata afirma in societate.
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a analizat in amanunt solicitarea primita si i-au marturisit ca sunt profund impresionati atunci cand vad oameni care se gandesc la cei din jurul lor.
In acel an fundatia nu a avut fonduri suficiente pentru proiectul propus, iar campania nu a putut fi realizata, insa aceasta se afla pe "lista de asteptare".Anul 2011In luna decembrie a anului 2011, Dragos Popa a muncit la realizarea proiectului unui Festival National de Muzica pentru copii si tineret, cu scopul de a descoperi calitatile artistice si de a propula tinerele talente.
Astfel Dragos a hotarat sa trimita o scrisoae Primariei orasului Zarnesti pentru a incerca sa obtina sprijinul necesar din partea autoritatilor. Avand varsta de numai 16 ani increderea in sine era foarte scazuta, deoarece nu se gandea ca cineva ii va lua in seama ideea. Peste o saptamana de la expedierea mesajului, Dragos Popa a fost contactat de un reprezentant al primariei, fiind chemat la biroul primarului in audienta, desigur pentru a dezbate propunerea.

Toti se asteptau sa cunoasca o persoana matura, dar au fost surprinsi de varsta frageda a sa. Persoanele din jur nu prea au fost increzatoare in fortele lui Dragos, insa prin munca depusa si prezentarea in detaliu a proiectului, a reusit sa convinga si sa obtina permisiunea pentru demararea evenimentului cultural, care mai tarziu a primit numele de “Ecoul Pietrei Craiului”, festival ce a avut un numar extraordinar de concurenti si un numar impresionant de public auditoriu.Astfel evenimentul si-a facut loc rapid printre cele mai mari Festivaluri pentru copii si tineret din Romania. Festivalul continua pana in prezent.Anul 2012


Dragos Popa a lansat un nou proiect cultural, de data aceasta prin intermediul internetului. A creat Centrul Cultural Virtual "Artist pentru Arta", ce are ca scop promovarea si sustinerea artei si a culturii din Romania si nu numai. Centrul Cultural Virtual are portile deschise pentru fiecare persoana interesata de oricare dintre ramurile artelor, dar si persoanelor interesate de centrele si institutiile culturale din Romania.

Principalele obiective pe care le urmareste:


• Dezvoltarea cercetarii sociologice, participarea la evenimente stiintifice nationale si internationale, editarea materialelor stiintifice in reviste de specialitate;
• Sustinerea valorilor culturale romanesti din diaspora si pentru dispora;
• Derularea de programe si activitati adresate tinerilor cu participarea acestora si a altor segmente de varsta;
• Promovarea valorilor culturale si sustinerea lor in plan mediatic;
• Realizarea de actiuni culturale adresate diasporei;
• Accesarea de fonduri europene, nationale si internationale;
• Activitati de impresariere;
• Colaborarea cu asociatii, institutii, organizatii guvernamentale si non guvernamentale din tara si strainatate;
• Actiuni pentru dezvoltarea abilitatilor, ateliere de creatie;In luna ianuarie, impreuna cu Asociatia Meridiane Socio-Culturale, Dragos Popa a organizat prima editie a Festivalului “Gala Școlilor de Arte” ce a avut loc in incinta Centrului Cultural Reduta din Brasov. Evenimentul a adunat zeci de talente din cele mai mari judete ale tarii precum Botosani, Constanta, Maramures, Ploiesti, Bucuresti, Brasov si altele. Cea mai tanara interpreta a avut varsta de 5 ani, iar recordul a fost batut de avocatul, scriitorul si poetul George Echim din Brasov in varsta de 65 de ani. La finalul festivalului, toti participantii au urcat pe scena unde au primit diplome si au fost decorati cu medalii de cunoscuta soprana Felicia Filip, care ne-a onorat cu prezenta sa la acest eveniment.

In luna Mai 2012, Dragos Popa a fost implicat in evenimentul “Monarhia – Arc peste timp” organizat de Asociatia Meridiane Socio-Culturale , spectacol desfasurat in incinta Casino Palace din Sinaia in onoarea Majestatii Sale, Regele Mihai I de Romania si Casei Regale de Romania, precum si un vernisaj al marelui artist plastic Augustin Costinescu in minunata Sala Oglinzilor din acelasi Casino.In perioada activarii sale ca Presedinte Executiv al federatiei, Dragos Popa a fost implicat in realizarea a peste 30 de Festivaluri – Concurs in diferite domenii precum muzica, dans, teatru, desen-pictura si multe altele.Anul 2013Prin intermediul Centrului Cultural Virtual 'Artist pentru Arta", s-a organizat Festivalul International de Muzica "Hermannstadtfest". Dragos a fost invitat sa fie director artistic, dar si membru al juriului, alaturi de alte nume marcante ale vietii culturale romanesti. Festivalul a fost un succes, participand peste 250 de artisti din Romania, dar si de peste hotare.


 Dragos Popa s-a implicat in organizarea primei editii a Festivalului Muzical de Interpretare Vocala si Instrumentala *LIRA*. De asemenea, Dragos a facut parte din Juriu.


Anul 2015

Producator - Prezentator - Emisiunea "Un simplu calator". Tema: Turism & Cultura.